Matvanor

Hallå igen!

Har precis käkat lite och la återigen märke till vilka olika matvanor vi som är här har ;P Vi täcker in nästan alla olika varianter.

Jag: Skabbig pasta med korvstroganoff liknande röra

Charlie (tjej): Ekologisk lasagne, äter typ bara ekologiskt :P

Örjan: Färdiga matlådor varje gång á la Familjen Dafgård eller vad det heter

Anders: Pyttipanna & ägg lagat på plats

Josefin: Mest imponerande tallriken innehållande några skivor rökt sidfläsk, en halv avokado, lite sallad, risottoliknande jox, en macka med nyttigt pålägg.. ja ni förstår stuket. Och vatten till det.

Ronny: En knäckemacka med en liten bit kassler på

Dansken: Hann inte se vad han käkade idag, men vanligtvis någon risblandning med typ couscous (stavning!) och sånt jox.

Och idag kom det en ny tjej hit och hennes matlåda var minst lika ekologisk och nyttig (och TRIST!) som några andras. Lite grönsallad, några småtomater, en mycket tunn och liten skiva lax. Och någon ekologisk dryck till det.

Men vad kan man förvänta sig? Forskningsstationen sammarbetar med Högskolan på Gotlands utbildning som jag gick tidigare, Ekologiprogrammet. Därav alla som käkar så ekologiskt! xD

Fick även läkartid hemma i Kumla idag. Hade skrivit ett långt mail till vårdcentralen hemma men fick bara som svar "Du är bokad den 8/4 11:00 eller vad det stod =P



Kråkfajt!

Uj uj uj idag ser det ut att bli en väldigt lugn dag på praktiken. Vi är i princip klara med de fiskar som vi skulle jobba med i veckan. Så det blir nog väldigt lugnt idag och kanske lite mer att göra imorn och på fredag om de fiskar som är kvar levande ska slaktas eller släppas tillbaka.

Idag kommer tidningen hit till forskningsstationen för att göra reportage om det vi håller på med nu med piggvaren =)

Vaknade klockan 05:00 imorse av att det var 3:e världskriget utanför mitt fönster, typ. Lät nästan som ett larmliknande ljud samtidigt som det bankade och krafsade på fönstret! Slutade efter 30 sekunder eller nått så jag somnade om. Men jag hann bara somna om innan det började igen så jag gick fram och tittade bakom rullgardinen men det enda som var där var 3 kråkor/kajor som flög iväg. Antingen lär de varit jagade av något eller så bråkade de =P

Nu ska jag ta och göra mig lite kaffe så man kommer igång! =D


   

Skitservice

Åhhhh vad irriterad jag blir! Förbannade skitruttna service av vårdcentralen Slite/Fårösund på Gotland. Hade ju typ nada hörsel imorse som jag skrev om. Ringde då till vårdcentralen för att boka tid. Och klantig som jag var så trodde jag att deras röststyrda telefonsvar menade att man bokade tid för besöket, och inte för ett telefonsamtal! Klantigt klantigt xD Gick dessutom inte att ändra tiden så jag fick glatt vänta till 15:30 istället för typ 07:00.

Åkte in till Fårösund för att dels handla men framförallt för att kunna svara i telefon klokt när sköterskan skulle ringa 15:30. Detta eftersom täckningen är lite småsvajig här ute i Ar ;P Till att börja med dröjde det till nästan 16:10 innan hon ringde, och att prata med sköterskan gav lika mycket svar som att tala med en vägg!

För att ungefär återspela samtalet i komprimerad form.

Jag: "Bla bla bla förklarar problemet väldigt noga....."
Sköterskan: "Jaa jag förstår tyvärr har vi inga lediga tider den här veckan. Så jag kan inte hjälpa dig"
Jag: Förklarar lite av problemet igen, och frågar "Tror du att det gör något då om jag väntar till fredag eller något sånt och ser om det ger sig och att jag då söker mig till en annan vårdcentral om det inte blivit bättre?"
Sköterskan: "Jag kan inte hjälpa dig. Vi har tyvärr inga tider den här veckan"
Jag: "Men du tror inte att det är farligt att vänta ett par dagar och se om det ger sig självt?"
Sköterskan: "Det kan jag inte hjälpa dig med. Du får åka till vårdcentralen i Visby så kan de hjälpa dig"
Jag: "Kan det vara en vaxpropp??.. Läste något om det men tycker inte att det kan vara det eftersom hörseln bara blir dålig under natten så hörseln är dålig på morgonen, men blir bättre/helt bra under dagen"
Sköterskan: "Det kan jag inte säga. Vi har ju tyvärr inga tider den här veckan. Någon måste titta i ditt öra om det inte ger sig."

Slut.... För helvete.? En människa som inte vet vad service innebär iallafall. Jävla kärring!



Sista veckan

Godmorgon bloggen!

Nu har jag precis kommit upp till Ar igen för min sista praktikvecka. Tiden har gått väldigt snabbt men har hunnit lära mig en hel del. Imorgon kommer gotlands tidning, GA, till stationen för att göra ett reportage om det vi håller på med nu =)

Skjutsade Marie till båten imorse eftersom båten gick 07:05 så passade det ganska bra med att åka direkt till Ar sen =)

Mitt ÖRA har bestämt sig för att totalt packa ihop verksamheten. Min hörsel imorse var lika med noll. Har ingen aning om vad felet är men har ringt och bokat telefontid hos en vårdcentral så får se vad de säger =S

Nej nu blir det back to work! 


Glad midsommaa!

Som rubriken lyder, glad midsommaaa lite i efterskott här från Gotland ;-) Har blivit väldigt lugnt med bloggandet nu de senaste dagarna men har haft fullt upp med att göra så lite som möjligt i det underbara vädret. Igår var det givetvis midsommarkäk med trevligt sällskap ute i Tofta =) På kvällen sen blev de grillat efter en promenad längs den underbara kusten!

Och för att skriva lite mera om mat, har precis kommit hem efter en öl & pizza nere på Nyman's pizzeria i Tofta. Snacka om poppisställe på sommaren! Pizzan tog en och en halv timme att få, var helt smockat på restaurangen. Men det gjorde inte så mycket för jag och Marie kom dit efter drygt en timme så vi behövde inte vänta lika länge =P

Blev en fisketur idag inne i Visby men det bjöds "bara" på en hel drös små flundror. Är ju inte riktigt säsong riktigt än för dem så får väl vara nöjd ändå. En minitorsk kom också upp. Hade även tänkt prova fiska lite strömming men klantig som man är så glömde jag strömmingstacklet hemma och det enda jag hade med var 10 rena krokar på en lina när strömmingen är riktigt på hugget.. men satte på lyspärlor på detta så Marie fick stå och dra lite. Men ingen strömming blev det. Däremot en riktigt grym syn när en havsöring i 5kg+ klassen var uppe vid ytan där djupet ligger på 10 meter och var nyfiken på lyspärlorna på tacklet =P 4 gånger dessutom!

Nu blir det till att glo på lite film! Kopplade in nya hemmabion förra veckan och det är riktigt grymt ljud! =D




Glass med gotländska jordgubbar stod serverat när man kom hem från praktiken i torsdags! Me like deluxe!




Även myggen är välkommna på Gotland! De har ett eget neonblått partyrum! :O ;-)

Fish on the road

Hallo!

Nu sitter jag och pustar ut framför datorn. Idag var jag som jag skrev tidigare idag på Fårö för att hämta nya fiskar att undersöka =) Så först färjan över till Fårö, åka tvärs över ön, hämta fisken, färjan tillbaka och sedan sortering till nya tankar för fiskarna. Vi fick dessutom mycket mer fisk än vad vi tänkt oss så det blev lite att sortera =P

På eftermiddan kom även Högskolan på Gotlands rektor och lite mer "högt" folk hit till stationen för att prata om stationens framtid och lite så tror jag. Det bjöds på smörgåstårta, gotländska jordgubbar m.m. Och det tackar man ju inte nej till =D

Eftersom fiskarna inte riktigt var mogna för att lägga ägg ännu så ser det ut att bli ganska lugnt imorgon. Och det kan ju vara skönt. För imorn åker jag hem och är ledig över midsommar =)





60 piggvar påväg bokstavligen talat ;P

Bah!

Shit vad jobbigt! Vaknade imorse vid typ 5 över 6 och märkte att jag för det första var väldigt väldigt täppt på ena sidan näsan. Var även en väldigt konstig känsla i örat på den sidan som jag hade haft örat mot kudden! :S Kändes precis som om jag hade mega-lock för örat, så där så man hör sig själv i skallen typ ;P Men det lustiga var att jag inte hörde mig själv i skallen när jag provade prata.. men när jag gick upp så gick det över efter typ 10 minuter. Mysko mysko deluxe!

Idag ska jag troligtvis med till Fårö! Ingmar Bergsmans sommarplace. Nejdå ska åka till Fårö för att hämta en viss fisk, ni börjar kunna det vid det här laget va? Piggvar ska hämtas fast på Fårö den här gången för att få med piggvarar från olika ställen geografiskt sett =)




Senast jag var på Fårö var under introveckan på ekologiprogrammet =) Många raukar på Fårö =P

The Science Makes Sence

Godagens bloggen!

Igår var jag ledig från praktiken och gjorde inte något av värde =P Skönt med en riktig softardag! Var dock strömlöst i 3 timmar under kvällen. Precis när jag hade börjat skära typ lök och grejer för att göra lite matlådor så gick strömmen! Så istället för att laga mat klockan 8 så fick det bli halv 12 på kvällen när strömmen kom tillbaka! Men man har ju inte mycket till val när strömmen går =/ 

Har varit skönt med en riktigt softarhelg. Får passa på att njuta för mina lediga helger och vardagar för den delen också är inte särskilt många den här sommaren. Eller snarare det här året! :O

Imorn kväll/natt kommer Marie och mina päron ner till ön för att fira midsommar! Eller ja mina päron ska ju stanna här resten av sommaren typ men Marie kommer hit över midsommar iallafall =)

Idag påbörjade jag min 3:e praktikvecka uppe i Ar. Fick även en genomgång på tavlan så att säga idag om varför man forskar på piggvaren. Vad man vill få ut och vad resultaten används till så att säga. Meningen med forskningen helt enkelt. Kan ju säga att jag fick en del "Ahhaaa!" upplevelser men kan verkligen säga att The Science Makes Sence!

Jag orkar inte skriva upp varför och vad man vill få ut med forskningen här på bloggen för då skulle jag behöva skriva flera A4 långt inlägg och då har jag nog tråkat ut mina läsare totalt känner jag på mig ;P Även om det är en del som undrat lite över varför man egentligen forskar på just piggvar.





Fick även reda på att jag troligtvis kan vara ledig på fredag! Skulle ju vara perfekt eftersom Marie och päronen som sagt kommer ner i dagarna för att fira midsommar och så =)

Softa i Tofta

Söndag. Vart tog den här helgen vägen? Igår var jag iallafall ute och fiskade med Jocke! Fisket gick inget vidare, den enda vi fick var en rejäl dos med pollen! Min första problemdag eller vad man ska säga för iår med pollen. Blev tvärtäppt och är det fortfarande :S Måste vara enda nackdelen med sommarhalvåret, pollen! Eller ja.. sen har vi ju myggen också.

Igårkväll var även Jocke hem till mig så vi käkade lite god mat, tittade på 2 filmer och drack lite öl. Trevligt trevligt!

Idag har det varit väldigt lugnt. Har klippt gräset och skulle ha hämtat farsan på flygplatsen men han missade flyget från Skavsta! Haha! Så istället har jag börjat plocka upp ett nytt hemmabiosystem som vi köpte på Mediamarkt för att ha här i sommarstugan =) Blir till att inviga grejerna till Brasilien-Elfenbenskusten! =)

Skönt att ha jobbat in en dag också! Blir väl till att fiska eller nått imorn med =D

Tänkte jag skulle ta och boka min båtbiljett hem snart också.. Tror att jag ska åka hem den 3:e Juli för jag slutar praktiken här den 2:a =) Då blir det utgång i Örebro helgen efter! =D



Saturday

Lördag! Fan vad skönt det var att sova till 11 idag efter att ha jobbat hela veckan ganska långa pass.

Sitter och glor lite på allt möjligt på datorn och hittade att Volbeat spelar i Sverige i höst! =D Spelningar i bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm! Vore grymt att gå på någon av de spelningarna alltså =P Även om de spelar på Arvika så blir det ju en annan sak att gå på en konsert med BARA Volbeat!

Och när jag ändå letade och hittade biljetter till spelningarna så hittade jag även att DJ Tiësto kommer till Sverige i höst! Vore riktigt kul att gå på det med! Biljetterna lär sälja slut på en gång när de släpps nästa vecka

Kollade även in statistiken för den här veckan på bloggen som är SÄMST på länge =/ Snittat typ 4-5 unika läsare per dag.. synd för jag låg faktiskt på 20 unika per dag i flera veckor i snitt förrut :S Men men.. Tack ni som läser! =D Ni får gärna kommentera inlägg jag skriver. Alltid kul med lite feedback och annat!




Kanske inte den bästa Volbeat låten men den jag lyssnar mest på för tillfället iaf =P

Vecka 2 slut och tillbaka i Tofta!

Japp som rubriken lyder är jag nu tillbaka i Tofta igen efter min andra LIA-vecka på forskningsstationen. Allt har gått väldigt smidigt och det är en skön stämning mellan oss som jobbar! De som rör sig på stationen (mestadels) är jag såklart, min handledare doktoranden Anders, hans medhjälpare Jens som är dansk och även 4-5 personer som håller på med lite examensarbeten på kantnål m.m. De flesta är ju 30-40+ men vad gör det? Stämningen är kanon!

Idag jobbade jag och dansken på ordentligt för att hinna klart med de 20 fiskar som skulle [sleeäääkttääesss] om man ska uttala det som dansken gör xD Alltså slakta fisken för att ta prover m.m. på dem. Anledningen till att vi jobbade på i högt tempo hela tiden var för att hinna klart till att se Tyskland-Serbien på eftermiddagen =P

Dessutom jobbade vi på så bra att vi blir lediga på måndag då det inte finns något att göra egentligen förrens nya fiskar kommer på tisdag!





När jag åkte hem stannade jag till på Ica Maxi för att handla lite. Gick förbi fiskdisken för att främst kolla om de hade räkor eller nått annat gott inne men det de "promotade" för mest var Piggvar! Samma fisk som jag arbetat med nu under 2 veckor och i princip har fri tillgång på att ta med hem och äta ;P

Och fisken kostar 109:-/kg!! Det var dessutom orensad piggvar! Skulle man ta bort huvudet på dem så ligger kilopriset säkert på 139:- och varje fisk väger iallafall 0,5kg! Vilken hacka jag skulle kunna göra på att ta med all fisk hem och sälja till grannen ;-) Men funkar ju inte riktigt så.

Jag är ju dock tacksam såklart, gratis är gott! ;-)

What a beautiful day

Vilket otroligt fint väder vi har på ön! Är ju inte riktigt den där Juli värmen med 30+ ännu.. men solen steker på, det är spegelblankt på Östersjön som man ser utanför fönstret är på forskningsstationen och tillvaron är helt enkelt underbar.
Idag har jag fortsatt med att "processa" fisk, alltså fortsätta undersöka piggvar helt enkelt. Efter jobbet åkte jag till en Ica butik i Fårösund (1 mil dit typ) och handlade lite käk och en glass! ;P Var första styckteglassen eller vad man kallar dem på väldigt länge ;P

Ikväll blir det antingen lite fotbolls VM eller se på "Valentine's Day" som jag "lånar" från nätet just nu ;-)

GRATTIS också till min mor som ringde och påminnde mig om att hon fyller år idag! Haha!




Mmmmmm! Älskar Magnums Strawberry White!

Aj oh vilken arbetsdag

Godkväll mina trogna läsare! ... Och ni andra som kanske är inne här för första gången, vad vet jag ;D

Sitter och pustar ut efter en lång arbetsdag som inte nått sitt slut riktigt än. Började vid 8 imorse med att först leta rätt på vilken fisk som skulle "tas tillvara på" först så att säga. Började med att håva upp rätt fisk, skar ut gonaden, som ni nu kanske lärt er via bloggen är fiskens könsprodukter dvs äggen!

Dessa vägdes sedan, huvudet plockades bort för att kunna plocka ut otoliterna, som ni nu också kanske vet är de viktiga tunna skivorna i par som finns i varje fiskskalle, där fiskens ålder kan avläsas. Fisken vägdes, mättes och en del prover las i provrör m.m. Förde också protokoll som vanligt på allt för att hålla koll på vilka data varje enskild fisk har =)

När jag hade skurit 8-9 fiskar så var olyckan framme! En piggvar var lite piggare än de tidigare och bestämde sig för att göra ett "mega-sprattel" precis när jag skulle skära huvudet av den vilket gjorde att jag skar mig i fingret! Och vilket finger? Jo mitt ständiga OTURSFINGER! Herregud vad mitt pekfinger på min vänstra hand får utstå mycket. 2 gånger har jag blivit av med nageln på fingret, en gång har jag när jag rensat fisk skurit in så djupt att jacket gick in i halva benet vilket ledde till en månads uppstadgande med bandage och tändstickspinnar för att hålla fingret i läge. Dessutom har jag blivit biten av en gädda i fingret vilket lämnat ett ärr efter sig och har även halvt fått fingret ur led en gång vid ett idrottspass!

Snart ska jag gå ner och hjälpa till att ta ut lite mer ägg och spermier från piggvar så vi kan befrukta lite mera =)




Otursfingret No.1! Tur att jacket inte blev så djupt =)




Softade igår efter jobbet med att koppla in en projektor i ett konferensrum och se på Fotbolls-VM! =P Undrar om det finns någon i VM som klår min fotstorlek? =D




Befruktning på arbetstid

Hallå igen! =)

Nu har jag jobbat färdigt för dagen, eller ja halv 5 slutade jag idag. Dagen började med att jag och handledaren Anders åkte 4 mil för att hämta nya piggvar från en fiskare som hämtat upp sina nät imorse. Vi hämtade ungefär 35 fiskar som vi sedan tog tillbaka till stationen levande i en stor tank på släpkärra.

När vi kom tillbaka till stationen började vi klämma piggvaren på rom(ägg) och hanarna på sitt mjölke(spermier). Honornas rom klämdes ut i en glasbägare, sedan klämdes hanarna på sin juice som vi tog tillvara på med en pipett för att sedan blanda äggen med spermierna. Detta gjorde vi på 23 honor och 6 hanar som fick tömma sig maximalt för forskningens skull ;-) Resten av honorna var inte riktigt mogna ännu så de ska vi prova klämma på imorn =)

Efter klämmandet och befruktandet av äggen så plockade vi lite mera med dem för att de måste ligga i samma sorts vatten som vattnet där de fiskades upp så vi gjorde iordning "rätt" vatten för äggen.

Idag blir det faktiskt inget fiske utan istället lite fotbolls VM med Brasilien-Nordkorea på projektorduk som jag "lånar" =P




Här klämms en hona på rom. Just den här var väldigt mogen och släppte lätt ut sina rom som den annars hade gjort i naturen idag troligtvis.



 

Sedan mättes även fisken för att vi ska kunna se vilken fisk som har lämnat vilka äggprover m.m.





Lite kass bild men iallafall. Nu går piggvaren i stora tankar här på forskningsstationen tillsvidare =)




Godmorgon!

Ja godmorgon allesammans! Tror faktiskt att jag slår till med mitt tidigaste blogginlägg någonsin! Inte så svårt att klara det iochförsig eftersom jag i princip bara skriver inlägg på kvällar annars ;P Nu sitter jag på forskningsstationen och ska snart börja med dagens aktiviteter =)

Igår blev det en tur ut till Åminne för att fiska gädda med Jocke och hans kompis Urban! Vi lyckades få tag på tillräckligt med betesfisk för att meta gädda men fisken var inte riktigt i stöten ändå. Jag och Jocke fick se oss spöade av Urban då han tillslut fick 3 gäddor på 6,4 och 3,5kg ungefär =) Precis när jag höll på och packade ihop mina saker så blir det värdens virvel och plask 70 meter bort vid mitt flöte och ser till min lycka att fisken minsann knipit min betesfisk!

Och iväg sprang jag, fort som satan gick det. Bolt hade haft svårt att hinna ikapp mig ;-) Men när jag väl kom fram till spöt hade gäddan spottat ut min betesfisk som var en "stor" id, min största betesfisk för dagen på 3-4hg. Endast ett huggmärke syndes till och det var ett märke av en stor tand(rad) mitt på fisken... Det känns som om det börjar närma sig nu, den där stora fisken som man går och väntar på.





VM..

Godagens bloggen!

Sitter och tittar på Tyskland-Autstralien i fotbolls VM =) Håller inte på något speciellt lag men sen är det ju några lag man hellre ser vinner än andra. Ett sådant lag är Tyskland. De spelar en kul fotboll med Podolski i hög form!

I förmiddags var jag ute och skulle fiska igen. Ta revansch för gårdagen då det egentligen inte blev något fiske av. Och inte började det bättre idag. Ingen betesfisk sågs till och jag fick heller ingen betesfisk, så jag åkte vidare till ett annat ställe men där var det ännu mer döden i graven. Så det blev till att åka hem och göra lite käk, slöa framför datorn och sedan bege sig ut igen för ett nytt försök!

Åkte ut vid halv 6-6 och nu fick jag faktiskt några betesfiskar till slut.. men inte var det lätt. 5 id+mört fick jag ihop och 2 av dem använde jag för att prova lyckan med gäddmete.. vilket dock inte gick något vidare. Vattnet stod helt stilla med en massa skit i vattnet.. så jag gav upp ganska snart då jag insåg att det inte skulle resultera i någon gädda ikväll.

Ska snart börja packa lite kläder, tvätta lite och lägga mig skapligt. För imorn väntar 8 mil i bil på morgonen till forskningsstationen igen. Så blir till att ställa klockan på 6 eller nått sånt för att hinna dit till 8 =P 

Kommer ta med mig datorn också så jag kan blogga lite i veckan och så =)





Ett gäng kossor var nyfikna när jag stod inne i en kohage och fiskade ikväll =P

Tips tips! =)

Okej. Här kommer ett tips till alla er som har "problem" med att hitta musik att lägga in på Ipoden, mobilen eller ja wherever egentligen. Det har som många kanske vet blivit lite svårare att hitta bra med musik, filmer m.m på nätet sedan IPRED lagen trädde ikraft. Men vad som många inte tänker på är att det hur lätt som helst går att undkomma regeln att ladda ner.

Hur gör man då? Jo! Du laddar ner ett såkallat "Rippningsprogram". Alltså ett program som spelar in ljud/video eller annat från en sändning av något slag. Jag laddade idag ner ett program som heter "Replay Music 3". Med detta kunde jag sedan hur lätt som helst spela in låtar från Spotify utan att egentligen ladda ner något. Alltså har du inte gjort något fel =) För än så länge finns så vitt jag vet ingen regel som säger att man inte får "rippa" musik som såkallat "streamas" på internet, som Spotify.

Så nu är jag massa låtar rikare på datorn som jag kan lägga in på mobilen osv =)

Blev inget fiske i eftermiddag =/ Vinden håller i sig.. men imorn, då jävlar blir det revansch!



Frustrerande är ordet

Klockan ringde skapligt imorse och taggad som tusan för att åka ut och meta lite gädda i västergarn. Gjorde iordning lite deg och grävde mask för att meta upp lite betesfisk först. Begav mig sedan ut till ån och det blåste VÄLDIGT mycket! Jag hatar och har alltid hatat väderprognoser då det inte ligger någon som helst sanning i det hela. Så inte idag heller.. det skulle bli lite blåsigt idag men inte såhär blåsigt!

Hursomhelst. Det gick helt enkelt inte att fiska. Eller ja, jag fick helt enkelt inte tag på någon betesfisk och begav mig hemmåt istället. Sitter och ber till väderguden för att vinden ska lägga sig lite frammåt eftermiddagen men det verkar snarare bli värre =/ Så får hoppas på att morgondagen bjuder på bättre väder helt enkelt! =)

Vad ska man göra nu då? Någon som har tips? =P Annars blir det väl till att titta på fotbolls-VM, göra lite käk och spela spel =)




Hoppas på att få landa någon gädda i eftermiddag om det blir en tur trotts blåsten :P

Första veckan avklarad!

Pjuh. Nu sitter jag hemma i Tofta igen. Tog aldrig med mig datorn upp till forskningsstationen i Ar, men ska göra det nästa vecka för det finns trådlöst internet där =) Var påväg och skulle prova blogga i mobilen men det gick inte så bra.. så får skippa den idén =P

Veckan har varit riktigt rolig och allt känns fortfarande väldigt proffsigt på något sätt. Totalt har jag och en till dissikerat över 120 piggvar nu under 3 dagar då vi tagit ut de såkallade otoliterna som sitter i fiskens hjärnkontor. Otoliterna är kortfattat sagt små tunna skivor (ca 2-4mm) med ringar i som visar hur gammal fisken är, likt ringarna i träd. Detta ska även bli mitt projektarbete! =) Ska undersöka piggvar från 3 olika ställen; Karlskrona, Gotska sandön och Östra Gotland för att se om tillväxten hos fisken skiljer mellan de olika områdena.  

Har även blivit fiskepass i veckan =) Ett pass i förrgår med Jocke och Erik vilket resulterade i 3 gäddor, en var =) Hög medelvikt var det på fisken som kom upp oxå. Ett grattis i efterskott också till Jocke som lurade en 10kilo+ gädda för några dagar sedan! =D

Imorn ska jag ut och fiska lite i Västergarn och se om inte jag också kan lura en större bit.

Här kommer lite bilder från dagarna uppe på forskningsstationen =)





Bilden ska föreställa en stor hög med små plastbehållare. I varje plastbehållare ligger 2 otoliter som plockats ut ur huvuden på piggvar. Dessa ska sedan vägas och även skickas vidare för analys =)





Grovlab. Där jag hållit till mest de senaste dagarna =)





En annan del av arbetet. I varje form av aluminiumfolie ligger ägg som tagits ut från fisken för att sedan torka äggen i ett värmeskåp under 2 dygn. Sedan vägs äggen för att kontrollera torrvikten på äggen. Detta för att kolla hur många ägg en piggvar lagt i vikt, typ ;P




Var även lite kvällpatrull för tankarna med fiskarna jag skrev om i tidigare blogginlägg, Tångsnälla och kantnål! Gjorde rent filter och sånt så allt hålls i trim så att säga! =)

The Scientist!

Godkväll kära läsare!

Nu är första praktikdagen avklarad! Trivdes mycket bra redan första dagen så det här bådar gott för de kommande 4 veckorna! På förmiddagen fick jag byta vatten i några försökstankar med havsnål och tångsnälla! För er som inte vet vad det är så är det en sorts fisk, väldigt avlång i formen, nästan lite ållika fiskar =P

På eftermiddagen fick jag dissikera ut gonaden (äggen) ur ett gäng piggvarar från Blekinge för vidare analys av äggen och även av själva piggvaren. Var lite småpilligt att få ut äggsäcken hel och speciellt när man visste om att de kom från fastlandet och att det endast fanns tillgång till 15st.. så det var inte tal om att ha hål på något exemplar!

Jag jobbade tillsammans med en till.. en trevlig dansk som jobbar på stället sommarhalvåret. Efter att vi hade tagit ur äggen vägdes fisken, mättes och sedan tog vi prover på äggen m.m. Allt kändes väldigt proffsigt och forskarenligt. Fast det kanske inte är så konstigt.. är ju på en forskningsstation =P

Eftersom bilresan till praktiken är 8 mil så tar det dels nästan en timme och 20 minuter att köra dit + att det blir lite väl dyrt att köra 16 mil om dagen i en månad, därför kommer jag från och med imorgon sova kvar på stationen under de flesta vardagar för att dra ner på bilåkandet =P Så är osäker på om mitt kassa mobila internet kommer funka där. Gör det inte det så blir det nog inga inlägg förren på torsdag eller fredag =/

Här kommer lite bilder från dagen!




Tankar med tångsnälla och havsnål! Några studenter som gör exjobb med dessa små krabater för tillfället.




Låååånga och smaala är de.. och mumsar i sig mat, ja det gör de också!




Dålig bild, jag vet. Men i ett gäng tankar går det massor av RIKTIGT FETA ålar! Grymt coolt det också =P


Nu blir det till att packa grejer för att kunna sova kvar där och fixa lite käk att ta med! =)

Wish me luck!

Nu är det läggdags och imorn är som sagt första dagen på LIAn i Ar! Lite småpirrigt faktiskt men det ska bli riktigt kul! Återkommer imorn kväll med ett inlägg om hur första praktikdagen var.

Fick även klartecken av min jobbarkompis att hon kan byta jobbhelg med mig i juli vilket gör att jag nu KAN ÅKA PÅ ARVIKAFESTIVALEN! =D Så det blir till att boka biljetten i dagarna. In Flames & Volbeat är höjdpunkterna i mina ögon. Men sen finns det ju mycket fjollpop på plats också som Robyn, Kent, Regina Spektor, Timo Räisänen m.fl. Sen kommer ju även några fler band som helt klart är värda att besöka. Takida, Teddybears, Maskinen och några till =P


Sov gott!


På resande fot

Sådärja! Far och fläng, nu är jag på Gotland igen. Jag vill nog inte veta hur många mil jag kör per år = hur mycket pengar som slängs ut på bensin. Jag menar bara idag blev det ju Kumla-Nynäshamn, Visby-Tofta. Körde typ 27mil idag, enkel väg. Under veckan när jag, Petter och Flugan var på ön körde vi sammanlagt ganska precis 100 mil på en vecka..

Idag var det lite ensamt att åka också.. Satt uppe och kollade på Rambo och packade lite kläder efter filmen. Sen upp vid 7 för att åka cirkus 25 mil utan nya skivor i bilen och utan sällskap framförallt! Men men.. tur att den musiken som finns i bilen är BRA! =D

När jag kom över till ön åkte jag och handlade lite på Ica Maxi och åkte sen ut till stugan i Tofta. Har precis grillat lite flinta med hemmagjorda klyftpotatisar, en nice sallad och beasås på det. Magen är nöjd och glad! =D

Imorn väntar första praktikdagen uppe i Ar! Lite nervöst men ska bli riktigt kul. Får se om det blir hårdköra på en gång eller hur det blir =)




Jag och skivorna.. Utan dessa cirkelformade underverk blir en bilresa på tok för tidigt på morgonen en mycket jobbig tur!




Mumma med lite grillat! =)

Haha! Vilken miss!

< Detta inlägg började jag skriva typ vid 2 idag men nu upptäckte jag att jag inte skrivit klart så då får jag göra de nu istället >  xD

Hemma i Kumla igen =) Igår var jag inne till Marie och grattade henne och nu kan jag ju avslöja vad hon fick i present av mig. Nämnde igår att jag fick tips av blogg.se om present och den presenten var senaste boken inom Twilight serien av Stephenie Meyer som lämpligt nog släpptes igår ;P Vet att Marie läser de böckerna så det blev perfekt! Sen fick hon 2 samlarvinglas, ett par skor och även 2 biljetter till Inlinehockey VM finalen i Karlstad den 4:e Juli! Har aldrig sett Inlinehockey så det ska bli kul att se ;P Sverige är grymma i det!


Imorn bär det av tillbaka till Gotland och på tisdag gör jag min första praktikdag (LIA-Lärande i Arbete) på forskningsstationen i Ar. Ska forska på piggvar och undersöka ålder och lite sånt för att prata vardagligt språk så att säga ;-)

Var även in till Marieberg idag och skulle köpa ett par jeansshorts och även ett par snygga skor jag hade tittat ut några dagar tidigare. Resultatet var att det ända jag kom från Marieberg med var 2 liter jordgubbar! Shorts hittade jag inga som var perfekta och skorna jag hade tittat ut fanns bara upp till storlek 45!! FAN vad hopplöst det är att leta skor.. Ni som känner mig vet ju att jag har lite större fötter än 45, vilket jag fick sota för idag. Synd! Men får leta vidare någon annanstans.. för de dojjorna var bara såååå snygga! =P


FRED PERRY PIN PUNCH LAUREL WHITE  / NAVY 
Hittade ingen bild på just de jag tittade på idag men de här liknar dem lite grann =) Fast de jag tittade på hade ett lite gul/blått smalt band istället för ljusblått som på bilden... Jävla skitaffär som inte har större än 44 hemma =(


Grattis alla studenter!

Ja jag vet. Det är en dag försent och tillochmed några dagar försent att säga grattis till vissa studenter. Men IDAG är det 2 år sedan som jag själv tog studenten! Gud vad roligt vi hade och enormt bra väder var det också! De som tog studenten igår ska väl inte klaga de heller men vi hade faktiskt ännu bättre! =D

Igår var det kalas för mig hemma i Kumla i efterhand. Fick lite pengar, godis, sällskapsspel och av Marie fick jag en såkallad "Minisemester" som innehåller en weekend för 2 på iprincip valfritt hotell i de flesta svenska städer! =D Okej helt valfritt kanske det inte är men det finns väldigt många att välja på! Ska bli riktigt kul och datum får jag bestämma själv =)

Och på tal om presenter! Idag fyller Marie 21 år och jag kan tacka bland annat blogg.se för att återigen ha hjälpt mig med tips om present! Av en ren slump fick jag syn på en perfekt present häromdagen! Kan ju inte skriva här vad det var för något ännu eftersom hon inte får paketen förren i eftermiddag! =P

Nej nu har jag massor att stå i så får bli ett nytt inlägg imorn eller nått =)





800% pure happiness! =D

Hallelulia moment!

Yeah that's right! Jag använder för första gången min NYA dator när jag bloggar! =D Trivs redan kanon med den.. lite smådrygt att sitta och lägga in alla program på den bara som man har på den gamla. Tur att man är någorlunda snille på att fixa gratisprogram iallafall =P Tänk vad dyrt det skulle bli om man skulle köpa bränningsprogrammet (Nero 10), antivirusprogrammet och alla andra program som man behöver =D

Idag har jag varit ute till Marieberg för att leta födelsedagspresenter till Marie som fyller på lördag! Till en början hade jag smått panik och gick mest och tittade på annat men till slut hittade jag några riktigt bra presenter så nu känner jag mig lugn igen =) Hittade en hel del grejer som jag själv skulle vilja köpa! Bland annat ett par ruggigt snygga Fred Perry skor! Även ett par jeans på Jack&Jones + några t-shirts ;P Blir väl kanske till att shoppa loss någon dag ;-)

Kan ni förstå hur skönt det är att skriva ett blogginlägg där man faktiskt kan se vad man själv skrivit? Det är en obegriplig lättnad just nu iallafall xD

Imorn väntar födelsedagskalas för mig då släkten kommer hit och givetvis även Marie och hennes päron!




Lite dålig bild jagvet... men erkänn att det ser för jävla nice ut! Pizza, solnedgång på Sveriges hetaste (??) strand Tofta och riktigt goa polare på det. Tummen upp!

Back in town ;P

Hejsan kära bloggläsare!

Får be om ursäkt för hundraelfte gången för att jag bloggar så lite. Men jag antar väl att det är så det ska vara egentligen. Har man inte tid att blogga så borde det ju förhoppningsvis betyda att man har så mycket annat roligt att göra så man helt enkelt inte får någon tid över. Och så har det varit i det här fallet =)

Kom hem igårnatt från Gotland. Har haft en riktig kanonvecka med Petter & Flugan och det är faktiskt så man vill åka tillbaka redan igår. Ujujuj vad minnen man samlar på sig! Haha!

Nu sitter jag och lägger in all musik, bilder och annat jox från min gamla dator till min nya! Älskar redan min nya dator. Inte så svårt att göra precis om man ägt den jag använt de senaste månaderna som toktrasig!

På fredag väntar födelsedagskalas för mig hemma i Kumla och dagen efter för Marie när hon fyller 21! =D Ska väl tillägga som vanligt att jag nu är ETT ÅR ÄLDRE ÄN MARIE! Moohaha! Vad kul man kan ha med att retas över åldern. Daniel,21. Marie,20. Det är bannemej ett år =D




Bild från i veckan när vi fiskade näbbgädda =) Tillagades i förrgår innan vi åkte hem! Mums!

RSS 2.0