Kräftkok!

Hej bloggen!

Idag har jag avslutat kräftfisket för iår och det blev ungefär 70st riktigt fina kräftor från hemlig plats! ;)

Alla höll riktigt bra storlek och några riktiga hummrar kom upp. Den största vägde nästan 2hg!!

Hur går man då tillväga för att få till ett riktigt bra kok av kräftorna?

Här är min lilla guide för hur man lyckas som allra bäst.

1. Se till att alla kräftor har fått stå minst 1 dygn utan vatten för att de ska få bajsa av sig och se även till att skölja dem rena med vanligt kranvatten.

2. Använd en stor kastrull på ca 10liter. Vattnet ska täcka alla kräftor under kokningen så beroende på antal kräftor som ska kokas så krävs ca 6-8 liter vatten.

3. I vattnet; Ha i 3/4 dl salt per 2 liter vatten. Låt sedan vattnet koka upp. Om man känner för det kan man även ha i en skvätt portervin i vattnet!

4. När vattnet kokar, ha i kräftorna! Har du exempelvis 40 kräftor (ca 2kg) så slänger du i 20 av dem så fort som möjligt, låt sedan vattnet koka upp igen under lock (någon minut). Ha därefter i de sista 20 kräftorna. Du bör aldrig koka mer än 2 kilo åt gången. Spadet ska smaksätta kräftorna och har du för mycket kräftor blir smaken ingen höjdare.

5. När du haft i alla kräftor, låt vattnet koka upp och sätt tiden till 9 minuter. Se även till att ha i rikligt med DILLKRONOR i vattnet. Även stjälkarna går bra att ha i.

6. När kräftorna kokat klart, ta då av kastrullen från plattan och se till att kastrullen svalnar snabbast möjligt. Detta kan tillexempel göras genom att sätta kastrullen i vasken i diskbänken med iskallt vatten i. Se till att byta vattnet ofta för att snabba på kylandet. Det går även bra att ha i isbitar i själva kastrullen. Ta gärna ur en del spad också för att minska mängden spad som ska kylas = snabbare kylning.

7. När spadet svalnat, lägg kräftorna i bunke eller liknande, i mitt fall godislådor. Dessa är perfekta för att frysa ner 1 kilo kräftor i varje. Om kräftorna ska frysas, se till att täcka hela kräftorna med spad!

8. ENJOY! =D




Stor kastrull är nödvändigt för att få plats med kräftorna.




Dillkronor är ett säkert kort för att få till bra smak på kräftorna!




Mr. Giant claw!




Monsterkräftor!




Färdiga!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0