Tillbaka!

Hej igen kära bloggläsare!

Nu är jag äntligen tillbaka! Kommer av förklarliga skäl bli ett längre inlägg idag för de som orkar läsa det jag skriver. Ska "kort" försöka sammanfatta vad jag gjort under veckan på Långbergets hotell med klassen den här veckan =)
Totalt avverkades ca 110 arbetstimmar per man under veckan!!

Under utbildningens gång studerar vi en hel del olika sportfiske- och turismämnen som vi även har praktiska moment i utöver teori. Under veckans gång har 3 ämnen ingått. Professionell guidning, Sportfiskemetoder samt Matlagning!

Syftet med den här veckan har varit att ta över ett hotell helt och hållet! Allt ifrån att bädda sängar, fixa till hotellrummen, laga mat i restaurangen, ta hand om de inbjudna fiskegästerna och guida dem i Klarälven i jakten efter harr!


Jakten efter harren!


Vi åkte upp till Långberget i måndags, som ligger i Sysslebäck vilket i sin tur ligger några mil från Trysil. Dagen började med att vi gjorde Tacos till oss 14 pers i klassen som var med under veckan! Klassen delades in i 2 grupper där den ena gruppen höll sig i köket hela dagen medans den andra gruppen befann sig nere vid Klarälven för att "reka" platser för fiske. Helt enkelt leta upp potentiella fiskeplatser dit vi skulle kunna ta med fiskegästerna senare under veckan.


Klassen studerar ett potentiellt hett fiskeställe för harr. Den såkallade "90-gradaren"!


Dagarna började 07:00 på morgonen, och avslutades lite beroende på vilken grupp man var i runt 23:30. Några kvällar på slutet ännu senare än så. Varannan dag var man i köket, och varannan dag ute vid vattnet. Och det var inte precis falukorv och makaroner som stod på schemat!

En dag i köket börjar med att vi hjälps åt att lägga upp skinka, ost, ägg, juice, kaffe, bröd m.m. så det fanns redo ute vid borden i restaurangen för de totalt ca 35 som skulle äta. Direkt efter frukost påbörjades tillagandet av lunchen som vi först tillagade det vi kunde i hotellets restaurang, för att sedan ta med maten ner till älven! Där tillagades allt i en gigantisk gryta! Ena dagen åt vi viltskavsgryta vid älven och en annan dag jambalaya! 


Kenny rör om i grytan med viltskav


När lunchen sedan var serverad var det till att snabbt packa ihop grejerna igen för att sticka upp till Långbergets hotell igen, som för övrigt verkligen gör skäl av sitt namn. Det var verkligen ett LÅNGT berg att åka upp för att komma fram till hotellet! När vi väl var uppe igen diskades alla tallrikar och annat som gått åt. Direkt efter det fortsatte arbetet med att duka fram för kvällens middag och självklart även tillaga maten!


Vacker vy från hotellets parkering, högt upp i berget.


Och det var som tidigare nämnt inte vilken mat som helst som skulle serveras. Och speciellt inte de sista dagarna när gästerna också skulle delta i middagarna. Det var mat som i en restaurang säkerligen skulle kosta bortåt 7-800:- per kuvert (per person förrätt, varmrätt & efterrätt). Så vi har fått äta sjukt mycket god mat! Den bästa var nog ändå igår vad det gäller både varmrätt- och efterrätten.

Varmrätten bestod av, på ett förenklat sett sagt, rådjur med hemmagjorda kroketter och någon slags grönsaks/rotfrukts blandning till det. Var grymt gott! Även efterrätten var sagolikt god med hemmagjord jordgubbssorbé, "glasspegelstårta" och 3 andra efterrätter på samma tallrik! Tyvärr har jag själv inte haft tid att ta några som helst kort på maträtterna då det varit tokigt stressigt och mycket att göra i köket! Hell's kitchen light. Men förhoppningsvis så kommer jag över några från någon annan som jag kan lägga upp!


Kocken redogör vad som behöver göras!

Och för den grupp som skulle fiska på dagen så började dagen med att äta frukost såklart, och sen bege sig till olika platser med hjälp av lärare som skjutsade runt oss. Och de sista 2 dagarna guidade vi gästerna till fångster av harr! Var riktigt kul att guida på riktigt! Tyvärr har vattenförhållandet i Klarälven varit åt helvete för högt men lite fisk kom upp ändå!

Hursomhelst, varje guide hade mellan 1-3 personer i sin grupp. Jag hade 3 personer och en av dem utklassade sina kompisar! Han drog totalt 3 harr och en fin öring! Totalt kom endast 5 fiskar upp men fisket var trögt för nästan alla andra också så 5 fisk var iallafall 5 fisk! 

Vid lunch samlades vi alla på en plats och åt mat i vid älven innan eftermiddagens fiskepass tog vid.


Harrfiske vid älven


Efter lördagens fisketur med mina gäster blev det lite bastu med mina klasskompisar Erikx2 och Christian C! Men vi hann inte sitta länge innan vi blev uppkallade att rycka in och fixa med dukningen och vikning av servetter. 

Och trots en del uttappade öl vid serveringen av servitörerna i den andra gruppen, så var allt mycket lyckat i min mening! Man kan ju inte vara proffs från början och ni ska bara veta hur svårt det är att bära 4 tallrikar med mat, veta om att man inte "får" göra något fel, och dessutom veta om att ens lärare sitter och stirrar på en för att bedöma ens arbete! En stor eloge ändå till de som serverade gästerna under fredagen och lördagen!


Här övas det på att bära 4 tallrikar, helst rakt också så såsen inte rinner ner över gästen ;)
 

Sammanfattningsvis så har veckan på Långberget innehållit hårt arbete, stress, spänning, skarpt läge och massor av roliga stunder! Vi fick en hel del beröm av både gäster och lärare vilket såklart är jättekul! Det var helt klart värt att jobba 16-17 timmar om dagen! Men nu är man riktigt trött i både kropp och själ. 

Jag vill tacka alla klasskamrater i klass KY2 för en riktigt trevlig vecka och för att vi löste uppgiften såpass bra som vi ändå gjorde! 

Fler bilder kommer förhoppningsvis om några dagar från veckan.

Nu väntar en mycket välförtjänad pizza!



Under början av veckan hann jag få mina första harrar!
Denna var en av dagens största på 38,5cm! Svårt att ta bra bild när man är själv! =P



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0